Vad är normalt?

Normalt är det som är standard, brukligt och ej avvikande enligt Wikipedia. Ord som ordinär och genomsnittlig nämns också där.

Jag är uppväxt i en liten bruksort där man, utan att överdriva, kan säga att Jante bor. Jag har uppfostrats i en anda att passa in och bete mig på ett sätt som inte väcker uppmärksamhet och belönats för att vara en sk Duktig flicka. Tror att det är därför jag känner sådant motstånd till ord som normal, ordinär och genomsnittlig, vem vill vara normal, genomsnittlig och ordinär? Som ett paket mellanmjölk. Vid 43 års ålder är jag stark nog att göra mina egna val och gå min egen väg och mitt viktigaste mantra till min dotter är; gå din egen väg och var precis som du vill så länge du inte gör någon annan illa. Lyssna inåt och gör det som känns rätt i magen. Att låtsas vara någon annan och att anstränga sig att passa in är extremt stressande och energikrävande.

Min dotter ställde frågan i veckan vad normal är och vad som är normalt. Vi diskuterade vem som bestämmer vad som är normalt och kom gemensamt fram till att det krävs styrka och mod för att avvika från det som anses vara normalt och gå sin egen väg. Bara för att flera tycker att en sak är normalt behöver inte de ha rätt. Frågan aktualiserades i förra veckan också när några föräldrar försökte stoppa ”Rockasockor” i en förskola i Stockholm för att de ansåg att det var en politisk aktion. Jag säger bara, herregud. Klart vi ska rocka sockor och hylla och uppmärksamma det som är annorlunda.

Så här i påsktider går det inte att låta bli att dra paralleller till synen på häxor och den förföljelse häxor utsatts för p g a att dom avvek från det som ansågs normalt på den tiden och dom starka kristna värderingar som rådde i Sverige på 1600-talet. Historierna om häxor berättar inte bara om vidskeplighet utan också om kvinnohistoria, religions-historia och hur samhället behandlat oliktänkande. Till större delen har ordet ”häxa” en negativ innebörd, och användes för kvinnor som sålt sin själ till djävulen i utbyte mot övernaturliga krafter. Under några få år på 1600-talet avrättades hundratals människor i Sverige för häxeri. De flesta var väletablerade kvinnor som anklagades för samröre med djävulen och att ha tagit med barn till Blåkulla och lämnat dom till den ”Onde”. De enda bevis man hade byggde på historier från barn som påstod sig sett häxor flyga iväg mot Blåkulla med barn. Dessa kvinnor besatt magiska krafter som bl a kunde bota sjukdomar hos människor och djur och utmanade etablissemanget och det som ansågs vara normalt och det kyrkan stod för. 

Nu flyger vi till Blåkulla och jag kan inte annat än hålla med Thåström; ”Det e ni som är dom konstiga - det är jag som är normal” 

Glad påsk!

IMG_4EEE97DF7101-1jpeg