Försommarstress & female friendship

Sköna maj har passerat i en rasande fart och vilket väder. Jag har redan hunnit bada fler gånger än under hela förra sommaren, ljuvligt. Nu är redan juni här, en av dom mest intensiva perioderna med många deadlines på jobbet, studentfester, födelsedagskalas, dans- och sånguppvisningar, afterworks mm samtidigt som trädgården och altanen ska arrangeras,  pysslas om och vattnas och snart ska kroppen visas i bikini och träningen har inte riktigt hunnits med, eller?

Kolla in Få kontroll på livet, med författaren och föreläsaren Christina Stielli från TV4, för kloka råd och tips hur man överlever juni-stressen. Gör en tidsbudget för att se vad du "har råd med" tidsmässigt. Dygnet har 24h och tiden är inte elastisk och slutar aldrig ticka. Nu gäller det att prioritera och våga säga nej för att hålla ihop fram till semestern, kom ihåg att tacka nej till något är att tacka ja till något annat t ex till sig själv eller till en lugn och mysig stund med barnen.

Jag har försökt att ta vara på och njuta av den fantastiska försommaren men den kom så plötsligt när jag var bortrest på yogaresa i Marocko med Go Active Travel (kan varmt rekommenderas) att jag inte riktigt hängt med. Vi hade en på alla sätt helt fantastisk resa där vi vandrade i dom mest fantastiska omgivningarna i Atlasbergen och yogade med Karin Björkegren Jones. Efter 5 dagar i bergen bytte vi den fräscha krispiga luften, det enkla, det lugna och gröna mot ett livligt och färgsprakande Marrakech som bjöd på tryckande värme, magdans, labyrinter av shopping och ett fantastiskt hamam SPA. Veckan i Marocko tillbringade jag med 20 tjejer och jag delade rum med två "nyfunna" vänner C & M. Att träffa nya riktiga vänner som vuxen är som att vinna högsta vinsten på lotteri. Vi har varit tillsammans 24/7 i en vecka;  yogat, vandrat, blivit skrubbade nakna (endast iklädda en minimal trosa på Hamam), shoppat, prutat, skrattat, pratat i timmar, gråtit en skvätt och druckit bubbel i smyg. Min fina yogalärare och vän Karin var också med och förgyllde vår tillvaro med hemlisar, kloka ord, värme och ett underbart skratt som smittar.
IMG_3718jpg

Sedan vi träffades första gången på en yogaresa på Kreta förra året (C ovh Karin träffade jag första gången på Kreta 2016, även då yogaresa) har vi närmat oss varandra först trevande men sedan när tilliten finns där, fullt ut utan rädsla för att blotta sina skavanker, svagheter och rädslor. Så mycket klokskap, värme och boost från dessa härliga tjejer  och så mycket att lära av varandra. Kvinnlig vänskap är en boost för själ och hjärta. Den har berikat mig med tips för mjuka fötter, hormoner, karriär, livet och att gilla och stå upp för mig själv.  Jag kan inte annat än att hålla med Jane Fonda och Lily Tomlin i intervjun om Female friendship hos TED Talk; mina kvinnliga vänner gör mig starkare, smartare och modigare. Forskning från UCLA har även  visat att stressnivåer går ner när man umgås med sina kvinnliga vänner tack vare att oxytocinet (feel good hormon) ökar .

Mitt bästa sommartips är serien Grace & Frankie på Netflix där man kan följa hur vänskapen växer fram mellan Jane Fonda och Lily Tomlin ur det mest oväntade. 4 säsonger finns tillgängliga och säsong 5 kommer 2019.

Grace och Frankiejpg