Kan man sätta sig själv främst utan att uppfattas som egoist?

En egoist är en självisk person som sätter sina egen intressen framför andra och där ens eget välmående sker på bekostnad av andra. Någonting negativt helt enkelt och inte riktigt som jag tror andra uppfattar mig. Jag har gått från att vara självuppoffrande på gränsen till självutplånande, till att se till att jag varje dag gör något som gynnar mig. Med små steg och utan att känna skuld har fått lära mig att det är ok att vila och ta hand om mig själv. Jag har också lärt mig att varje dag se till att jag får en stund för mig själv. En stund som jag fyller med något som ger mig energi och får mig att må bra. För många år sedan ordinerade min läkare mig en timme om dagen då jag skulle göra något som ger mig energi.

Vid min första sjukskrivning 2010 fick jag frågan av samma läkare vad jag tyckte om att göra, vad som får mig att må bra? Jag började storgråta, för vid den tidpunkten hade jag inget svar. Jag hade under så många år tillgodosett andras behov att jag lagt mig själv och mina egna behov åt sidan. När jag funderat en stund svarade jag "...jag tycker om att promenera i skogen". Efter det promenerade jag i skogen varje dag i flera månader. Till en början korta promenader som med tiden blev allt längre och som sedan förvandlades till löpturer. Idag har jag lärt mig att om jag inte ser till att få återhämtning och ser till att jag mår bra, så funkar inget annat heller. Det är som med syrgasmasken på flygplanet, se först till att du själv får syre innan du hjälper andra.

Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt det är en förutsättning för att överleva, må bra och fungera tillsammans med andra.

Happy wife, happy life :)

Tips på saker som ger mig energi och får mig att må bra:

  • Yoga
  • Träning (styrketräningen och löpning)
  • Massage
  • Havet
  • Samtal med goda vänner
  • Gå i skogen med min hund
  • Trädgårdsarbete

livehappyjpg