Medvetna val

Dagen då jag började notera och reflektera över dom olika val jag gör under en dag, så började mitt liv förändras i rätt riktning. Från början handlade det om en hemläxa från Stressmottagningen, där vi fick som uppgift att föra dagbok under en vecka och notera olika former av aktivitet och vila. Målet var att få en överblick och en sann bild av hur den egna vardagen såg ut. För egen del hade jag fyllt dagarna med alldeles för mycket aktivitet och för lite tid för vila och återhämtning. Jag fick då öva på att avstå från saker, dammsuga ett rum i taget med vila emellan och att inte boka upp mer än en social aktivitet per dag. För någon annan var det för mycket vila=ligga i soffan och göra ingenting och den personen fick då öva på att lägga in aktivitet såsom besök till affären, korta promenader, enklare vardagssysslor etc. Att återhämta sig från en utmattning handlar om att lära om och hitta en sund balans mellan aktivitet och vila för att må bra långsiktigt. Lättare sagt en gjort, men bara att börja reflektera över ens egna beteenden gör skillnad, myrsteg framåt men på lång sikt stor skillnad.

För att kunna göra kloka och medvetna val måste man ibland hitta stunder bortom bruset. I stunder av tystnad och meditation växer den egna rösten fram. För egen del hade jag slutat lyssna på min inre röst och gick på autopilot vid tidpunkten för min sjukskrivning. I takt med att jag börjat lyssna på mig kropp och mitt hjärta så ser mina val annorlunda ut idag än tidigare. Jag gör betydligt färre impulsköp idag men det händer fortfarande att jag lockas av yttre stimuli som försöker påverka mina beslut vilket gör att jag kommer hem med något jag egentligen inte alls behöver. När jag står i affären och ska handla så slåss förpackningarna om min uppmärksamhet och listigt nog så har någon reklam lurat sig in i mitt undermedvetna för att påverka mitt beslut. Detta kallas neuromarketing, marknadsföring som riktar sig till hjärnans omedvetna delar. Hjärnan strävar alltid efter att spara energi och därför väljer den minst krävande lösningen på de dilemman vi ställs inför. Funderar då på vad som händer om vi ständigt utsätts för reklam i flöden på sociala medier, i tidningar, på TV etc. Vi utsätts då dagligen för intryck som styr vår konsumtion och med trötta hjärnor har vi ofta inte kraft att mobilisera intellektet och avstå. Det är därför vi kommer hem från mataffären eller shoppingrundan på stan med mer eller mindre onödiga saker som vi plockat med oss.

Att göra medvetna val handlar om att ställa sig frågan, varför, och det kräver träning och att aktivt välja stunder och platser där man inte utsätts för yttre stimuli. Promenader i skogen, en tyst stund vid havet, meditation, yoga eller ett besök i en kyrka etc. Att vara stilla i tystnad kan till en början vara ganska jobbigt och sätta igång en massa jobbiga tankar och känslor men genom att upprepa detta regelbundet så kommer ett lugn växa fram och det är först då man hittar den inre rösten som leder oss till dom val som är bäst för oss själva.
IMG_5024JPG