Rycka lejonet i svansen

Det var med tudelade känslor som jag öppnade upp bloggen publikt igår. Många känslor och rädslor men också en viss stolthet. Har så länge velat göra detta men olika typer av rädslor och tvivel har hållit mig tillbaka. Igår ryckte jag lejonet i svansen och hoppade utanför comfortzonen för att viljan att få göra detta är numera större än rädslan att misslyckas. Så mycket jag vill berätta och dela med mig av som jag själv haft nytta av under denna långa resa som jag är och varit ute på i strävan mot ett mer hälsosamt och hållbart liv.

Under min tid på Stressmottagningen i Stockholm fick vi lära oss ett begrepp som vår psykolog kallade ”rycka lejonet i svansen”. Genom att utsätta sig för sådant som man tycker är obehagligt och som framkallar en obehaglig känsla t ex hjärtklappning, ont i magen, ångest m m vid upprepade tillfällen så kommer olustkänslorna att klinga av i takt med att man upptäcker att det man utsätter sig för inte är så farligt alternativt att man vänjer sig vid obehagskänslan vilket till slut gör att obehaget avtar och till sista kanske till och med försvinner. Vi pratade om olika saker, stort som smått, som framkallar dessa känslor, alltifrån att ringa ett telefonsamtal, tala inför folk, skicka ett slarvigt skrivet mail med stavfel (något som tidigare framkallat starka obehagskänslor hos mig då jag tidigare varit extremt rädd att göra fel och bli anklagad för att vara slarvig), ha ett möte med någon som väcker obehag etc, ni förstår vad jag menar. Testa själva och utsätt er för lite lagom jobbiga saker några gånger så kan ni se att efter ett tag känns det inte lika obehagligt. Den här bloggen är därför också en hemläxa för mig där jag övar på att allt inte måste vara perfekt, hoppas ni har överseende :-)

 lejonetjpg