Tiden är knapp - tiden är evig

Vi jagar tid, försöker hitta olika sätt och tekniska finesser för att bli mer effektiva, men vi har aldrig varit så stressade som nu. När jag var liten fanns det två TV-kanaler med ett begränsat utbud för barn och ungdomar, idag finns det ett oändligt utbud dygnet runt. För att minska stressen måste  man ta kontrollen över sin tid, då blir den mindre knapp. Vi måste ta kontrollen över vårt användande av sociala medier, för det äter upp vår tid, tid som vi t ex kan spendera med våra barn, vänner, på jobbet eller i naturen. Jag har noterat att när jag hamnar i stressiga situationer eller känner mig stressad så beror det oftast på att jag har planerat min tid dåligt, eller att jag helt enkelt fastnat i telefonen, försökt trycka in för många möten eller aktiviteter, utan att planera in stunder för planering, reflektion eller återhämtning s k tidsoptimist.

Vi har alla lika mycket tid, 24 timmar per dygn, varken mer eller mindre. Du väljer själv hur du förvaltar din tid. Det är också lätt att glömma tid för sig själv när tiden är knapp. Under intensiva perioder är det lätt att prioritera bort yoga, träning, tid för sociala aktiviteter m m. Tyvärr prioriterar man bort sådant som ger energi, vilket kan leda till att stressen ökar ytterligare. När min tid inte räcker till har jag oftast fyllt dygnet med för mycket, eller missat att lämna luckor för oväntade händelser. En fullbokad kalender lämnar lite utrymme för spontanitet och oplanerade möten. Vissa tycker om att ha en fulltecknad kalender, för det får dom att känna sig viktiga och betydelsefulla. Jag tycker om att ha obokade helger och lediga vardagskvällar. Det ger mig möjlighet att känna efter hur jag mår just den dagen och därefter anpassa den dagens aktivitet efter måendet just den dagen. Ibland glömmer jag bort mig och bokar in en massa saker som jag sedan får boka av. Det funkar också om man har en förstående man och tålmodiga vänner. Ibland gör jag saker som jag sedan får betala för dagen efter. Det kan vara värt det, men det kan också dränera mig på energin som jag byggt upp under en tid och då tar det många dagar att komma upp på normal energinivå igen.TIDjpg