Vi står ut med livet för att vi sover

Filosofen E M Cioran menar att man låter bli att ta livet av sig helt enkelt för att man får sova. Alla som upplevt sömnsvårigheter eller perioder av brist på sömn vet vad som händer, man går runt som i en dimma, kan uppträda omdömeslös, känslor av irritation och nedstämdhet, svårt att koncentrera sig m.m. Jag har många gånger fått frågan hur man vet om man drabbats av en utmattning eller om man är i riskzonen och min första motfråga brukar vara hur personen sover. På natten ägnar sig kroppen åt att reparera och bygga nytt, en förutsättning för att allt ska fungera på dagen. Har man svårt att somna eller vaknar i vargtimmen och ligger vaken och har svårt att somna om, är man i riskzonen. I alla fall om det pågår under en längre tid. Brist på sömn bryter ner immunförsvaret (man blir lättare förkyld), det kan leda till viktuppgång, dålig hy, vimsighet, obeslutsamhet m.m.  Sömnrekommendationerna ligger på 8h per natt, men många klarar sig på 6h eller ännu mindre, om det kombineras med en eller flera tupplurar under dagen.  

När jag blev sjukskriven för akut stressreaktion, november 2014, hade jag under lång tid sovit mindre än 4h per dygn. Ihållande stress gör det svårt att komma ner i varv. Min hjärna gick ständigt på högvarv och hade så gjort under lång tid, med sömnsvårigheter som följd. Antingen hade jag svårt att somna, eller så om jag väl hade somnat så vaknade jag igen och låg vaken mellan kl 3-5. Detta ledde till att min kropp och hjärna succesivt bröts ner. Jag kunde överhuvudtaget inte koncentrera mig eller fatta beslut på dagarna och kände mig ledsen och irriterad. Jag förstod överhuvudtaget inte att min kropp var i behov av återhämtning. Jag har alltid varit behov av mycket sömn och sover nu minst 8h per dygn. Jag försöker alltid komma med mitt sömntåg som går senast kl 23. 

Mina bästa sovtips är: 

  • Gå till sängs senast kl 23
  • Ingen telefon i sängen och ingen skärmtid efter kl 21
  • Spikmatta
  • Promenad eller löpning i dagsljus minst 30 min/dag            
  • Träna (dock inte försent på kvällen då det kan få motsatt effekt)
  • Undvik kaffe eller andra uppiggande drycker på kvällen
  • Undvik tung och stark kryddad mat sent på kvällensangjpg